۲۶ اسفند ۱۳۹۹، ۱۸:۴۵
کد خبرنگار: 879
کد خبر: 84266525
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

یک چهارشنبه‌سوری و دردهایی که رها نمی‌شود

تهران- ایرناپلاس- یک فوق تخصص کنترل و درمان درد به عوارض درازمدت ناشی از سوختگی یا آسیب‌های اندامی در نتیجه حوادث چهارشنبه سوری اشاره کرد و گفت: بسیار مشاهده شده که برخی از این عوارض تا سال‌ها با فرد بیمار باقی می‌ماند و باید درد آن را تحمل کند.

دکتر محمد رادمهر روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرناپلاس افزود: عوارض ناشی از جراحی و ترمیم پوست که دچار سوختگی شده یا بدتر از آن، پیامدهای بعد از قطع عضو می‌تواند تا سال‌ها با بیمار بماند و حتی با وجود قطع عضو، فرد درد زیادی را باید تحمل کند.

وی با بیان اینکه براساس فراوانی، بیشترین پیامدهای ناشی از حوادث چهارشنبه آخر سال مربوط به آسیب‌های دست، انگشت، صورت و نیز سوختگی اندام‌هاست، توضیح داد:‌ غیر از آسیب‌هایی که در جریان انفجار مواد محترقه به دست‌ها، انگشتان و صورت وارد می‌شود، گاهی برخی اندام‌های تحتانی مانند پا نیز درگیر می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جهرم افزود: در صورت وقوع چنین جراحت‌هایی، پزشکان مجبور می‌شوند برای پیوند پوست یا قطع عضو جراحی انجام دهند که حتی با وجود موفقیت‌آمیز بودن عمل جراحی و پیوند، به علت پیچیده و سخت بودن روند درمان، ممکن است عوارض ناشی از آن تا چندماه و حتی در طول سال‌ها زمان ببرد.
وی ادامه داد:  در صورتی که عضو پیوند خورده کارایی لازم را نداشته باشد یا عفونت کند، پزشک مجبور می‌شود از دیگر نقاط بدن، پوست را جدا کرده و دوباره پیوند بزند.

عضو انجمن جهانی درد اضافه کرد: در این موارد، گاه، پوست فرد بیمار چروکیده می‌شود؛ بویژه در قسمت گردن، حالت چسبندگی به خود می‌گیرد که گاهی این چسبندگی آنقدر بالاست که سبب تغییر وضعیت حالت مهره‌های گردنی نیز خواهد شد و ساییدگی‌ها را ممکن است افزایش دهد.
به گفته وی، بروز چنین آسیب‌هایی در دست‌ها نیز سبب می‌شود عملکرد انگشتان، دست‌ها و مفاصل کاهش یابد و به مرور زمان، نیاز باشد فرد به کلینیک‌های درد مراجعه و درمان خود را ماه‌ها ادامه دهد.

فلوشیپ فوق تخصصی کنترل و درمان درد تشریح کرد: در این موارد، در کلینیک‌های درد، با تزریق‌هایی که در قسمت تاندون‌های اندام بدن انجام می‌دهند، اندکی از چسبندگی‌ها آزاد می‌شود و با فیزیوتراپی و کاردرمانی تلاش می‌کنند اندام به حالت اولیه بازگردد اما فرد باید ماه‌ها فرآیند درمان را تحمل کند.

وی افزود: وضعیت بد و حادتر زمانی برای بیمار رخ می‌دهد که عضوی از بدن مانند مچ یا انگشتان قطع شود که اگر در هفته‌های نخست، بعد از قطع دست، عصب‌کُشی‌های عصب‌ها (بلوک‌های عصبی) انجام شود، از عوارض آن می‌کاهد اما در غیر این صورت، چون انتهای عصب‌ها در آن اندام قطع شده برهنه می‌ماند، فرد دردهای بسیار شدیدی را تحمل می‌کند.
رادمهر گفت: حتی مشاهده شده فردی پس از سال‌ها قطع عضو با دردهای شدید مراجعه می‌کند و اصرار دارد که کل دست یا پا را قطع کنند تا از درد شدید آن رهایی یابد.

در شرایط کرونا بیشتر رعایت کنیم
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جهرم، به فشار مضاعفی که به‌دلیل شیوع ویروس کرونا به کادر بهداشت و درمان کشورمان وارد شده اشاره و تاکید کرد: بی‌توجهی در مناسبت‌هایی مانند چهارشنبه‌سوری، فشار مضاعفی به کادر درمان که دچار خستگی شدید شده‌اند، می‌آورد.

وی با یادآوری فعالیت‌هایش در مراکز درمانی سوانح و سوختگی در تهران و دیگر نقاط کشور گفت: در زمان‌های مربوط به چهارشنبه‌سوری، معمولا تا سه برابر به ظرفیت کادر درمان اضافه و بار سنگینی حداقل در ۴۸ ساعت به این مجموعه بویژه به بخش‌های بیهوشی، جراحی، اورژانس و ارتوپدی وارد می‌شود.

توجه به اصول کنترل درد در مراکز درمانی
این فوق تخصص کنترل و درمان درد همچنین به ضرورت توجه به اصول علمی مربوط به کنترل و کاهش درد بیماران در مراکز درمانی اشاره کرد و گفت: روش‌هایی وجود دارد که کادر درمان همزمان با درمان عضو آسیب دیده می‌تواند درد فرد را بدون آنکه فرد دچار عوارض بیشتری مانند کما شود، کاهش دهد که افزایش آگاهی‌ها در حوزه کنترل و درمان درد و بهره‌گیری بیشتر از ظرفیت متخصصان این عرضه بسیار موثر است.

وی اضافه کرد: معمولا در زمان بروز آسیب برای افراد، بیشترین توجه و تلاش کادر درمان به انجام فعالیت‌های درمانی مربوط به عضو آسیب دیده است و در زمینه کاهش یا کنترل درد فرد کمتر اقدام موثری می‌شود؛ در واقع دیدگاه کلی این است که باید درد را تحمل کند، حال آنکه با افزایش آگاهی‌های تخصصی در این عرصه علمی می‌توان همسو با درمان، اقدامات کارسازتری در این زمینه انجام داد.

۰ نفر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.